Marketing-Pernguin-logo.jpg

 

 

Flipping brilliant marketing is social and sympathetic!

Like Marketing Penguin on Facebook Follow us on Linkedin follow us on twitter 
 English-US-UK-Marketing-Penguin-Website  Dutch-Netherlands-Marketing-Penguin-website

Waarom iedere marketeer een virtueel vriendinnetje nodig heeft

Geschreven door Linda Heida op: 6 februari 2015

Waarom_iedere_marketeer_een_virtueel_vriendinnetje_nodig_heeftToen ik een jaar of vijf was, had ik een pop die Marja heette. Voor mij was ze levensecht. Ik wist wat haar lievelingskleuren waren, van welke kleding ze hield en wat ze later wilde worden. Niemand kende Marja beter dan ik!  

Inmiddels speel ik niet meer met poppen, maar dat wil niet zeggen dat ik geen onzichtbare vriendjes meer heb. Als content marketeer heb je ze zelfs nodig. Ze heten ook wel Buyer Persona’s. Een Buyer Persona is een fictief personage dat model staat voor je ideale klant en zijn gedrag. Ben je verantwoordelijk voor de content van je bedrijf en heb je nog geen Buyer Persona ontwikkeld, dan is de kans groot dat je content zijn doel mist. Content creëren zonder dat je weet voor wie je eigenlijk schrijft heeft namelijk hetzelfde effect als een schot hagel.

Hoe stel je een Buyer Persona samen?

Plaats jezelf zo goed mogelijk in de schoenen van de BP en probeer te begrijpen wat de frustraties en zorgen zijn waarmee hij dagelijks te maken krijgt.

Stel, je Buyer Persona is een man. In wat voor een auto rijdt hij? Wat zijn zijn idealen? Wat houdt hem ‘s nachts wakker? Heeft hij een gezin? Wat is zijn inkomen? Is hij actief op social media? Kortom, leer je Buyer Persona kennen zoals je iemand wilt leren kennen om een vriendschap mee op te bouwen. Ontdek alles wat je maar kunt vinden over hem. In de loop van de tijd kun je de Buyer Persona nog verder verfijnen, maar hier zijn alvast een vijftal tips om mee van start te gaan:

1. Geef de Buyer Persona een naam

Begin met het bedenken van een naam voor je Buyer Persona. Dit lijkt overdreven, maar het helpt bij de beeldvorming van je ideale klant. Dit kunnen gewone namen zijn of gecombineerd met een functie of doel zoals Keukenkoper Kees. Voeg ook een foto toe zodat je BP echt tot leven komt!  Kijk ook eens of je op LinkedIn een geschikte foto kunt vinden. In het zakelijke leven krijg je immers dagelijks met hem te maken.

2. Formuleer zijn problemen

Wat zijn de problemen of vragen waar de BP mee te maken krijgt. Welke keywords zal hij in een zoekmachine intikken op zoek naar antwoord op zijn vragen? Stel dat je BP op zoek is naar een nieuwe keuken. Maar geen idee heeft wat een nieuwe keuken gemiddeld kost. In zijn online zoektocht zal hij zeer waarschijnlijk intoetsen: wat kost een keuken?

3. Draag oplossingen aan

Hoe kun jij de BP nu helpen bij het oplossen van zijn probleem. Laten we het bovenstaand voorbeeld weer nemen. Keukenkoper Kees wil graag weten wat zijn nieuwe droomkeuken ongeveer gaat kosten. Jij hebt hier een oplossing voor in de vorm van een online rekentool. Hiermee kan Keukenkoper Kees zelf berekenen wat de kosten voor zijn nieuwe keuken zijn.

4. Houd rekening met mentale obstakels

Houd altijd rekening met mentale obstakels die de BP ervan weerhouden om jouw product te kopen. Een mogelijk bezwaar dat Kees kan hebben is, dat hij denkt dat zo’n online rekentool veel te ingewikkeld is. Een keuken bestaan immer uit vele verschillende onderdelen.

5. Formuleer je centrale boodschap

Nu moet je alle informatie die je hebt verzameld samenvatten in een centrale boodschap. Voor Keukenkoper Kees kan de boodschap als volgt worden geformuleerd: Wij bieden je de mogelijkheid om in 6 eenvoudige stappen vooraf inzicht te krijgen in de kosten van je nieuwe keuken met onze gratis online keukenkostenplanner.

We hebben hier een voorbeeld gegeven van één Buyer Persona, maar het is waarschijnlijker dat je er meerdere hebt, vaak 2 tot 4.Het samenstellen van Buyer Persona’s helpen je om je marketing tastbaarder te maken. Je marketing komt hiermee meer tot leven. En dat is vele malen beter dan alleen maar praten over je producten of diensten.

Wil je meer weten over hoe je een Buyer Persona profiel moet samenstellen? Download onze gratis Power Point Buyer Persona en Buyer Journey met hierin een compleet uitgewerkt voorbeeld.

Gratis PowerPoint   Buyer Persona & Buyer Journey voorbeeld

Topics: Buyer persona