Marketing-Pernguin-logo.jpg

 

 

Flipping brilliant marketing is social and sympathetic!

Like Marketing Penguin on Facebook Follow us on Linkedin follow us on twitter 
 English-US-UK-Marketing-Penguin-Website  Dutch-Netherlands-Marketing-Penguin-website

Stel in 5 vragen je Buyer Persona profiel samen

Geschreven door Klaas Klunder op: 16 oktober 2015

Vind mij op:

06

Buyer persona’s zijn een cruciaal onderdeel van inbound marketing. Zij staan model voor de ideale kopers waar jij je op wil richten. Het klinkt simpel genoeg, maar als je een profiel moet gaan schrijven, staart menigeen naar een leeg vel.

In deze blog wil ik aan de hand van vijf simpele vragen je op weg helpen om een helder buyer persona profiel te schrijven. Wil je direct een uitgewerkt voorbeeld? Dan kun je die hier downloaden.

  1. Persoonlijke achtergrond

Man, vrouw
Gehuwd, ongehuwd
Leeftijd
Wel of geen kinderen
Gemiddeld inkomen

2.     Scholing

Opleidingsniveau (MBO, HBO, Universiteit)

  1. Bedrijf en rol

Branche
Grootte (omzet, werknemers)
Functie(profiel)
DMU of niet

  1. Uitdagingen

Wat zijn de problemen of vragen waar de Buyer Persona mee te maken krijgt. Welke keywords toets hij in een zoekmachine op zoek naar antwoorden op zijn vragen? Stel je zit in de B2C en je verkoopt keuken. Jouw Buyer Persona oriënteert zich op een nieuwe keuken. Maar heeft geen idee wat een nieuwe keuken gemiddeld kost. In zijn online zoektocht zal hij zeer waarschijnlijk intoetsen: wat kost een keuken? Door middel van een online keukencalculator kun je hem helpen deze vraag te beantwoorden.

  1. Hoe verloopt het informatieproces?

Voor het profiel van je buyer persona wil je ook weten waar en hoe hij zijn informatie verzameld. Is dat online, via vrienden en familie of wellicht via vakbladen. En als hij zich online oriënteert, maakt hij dan gebruik van social media (volgt hij discussies in LinkedIn groepen) of Googelt hij vooral. Wiens advies en oordeel vertrouwt hij. Is dat een vak expert of een collega, een familielid of journalist. Als je weet waar je buyer persona zich ophoudt, online of offline, kun je daar je informatie delen. Informatie die hem verder helpt in het oplossen van zijn problemen.

En dan?
Nu dat je het profiel keurig op schrift hebt gezet, zoek je er een foto bij. Vanuit stock of geleend van een passend LinkedIn profiel die jouw buyer persona goed visualiseert en geeft het een klinkende en eenvoudig te onthouden naam zoals: Marketing Mary of Accountant Arnold. Door je buyer persona’s op deze wijze neer te zetten komen ze een beetje tot leven.

Uitgewerkt voorbeeld buyer persona
Voor het gemak hebben we al een buyer persona helemaal voor je uitgewerkt. En daarbij zijn we nog een stapje verder gegaan door vervolgens ook de buyer journey aan te beschrijven. De buyer journey is het pad dat de persona doorloopt van awareness, naar consideration en decision. De route van overweging naar aankoop. Gebaseerd op je persona kun je vervolgens de content plotten waarmee je aangeeft welke content in welke stadia interessant is.

 Gratis PowerPoint   Buyer Persona & Buyer Journey voorbeeld

Topics: Buyer persona