Privacywet 2018 biedt nieuwe kansen voor sales en marketing

Klaas Klunder
18 augustus 2017

In 2018 moeten de nieuwe regels voor het verwerken van persoonsgegevens zijn geïmplementeerd door het bedrijfsleven. Dat betekent dat er volgend jaar niet meer zo makkelijk kan worden geacquireerd. Menig marketeer schiet ervan in de stress. “Want, als we niet meer mogen ‘targetten’, hoe gaan we dan in vredesnaam onze salestargets halen?” In deze blog wil ik je geruststellen; dat het niet allemaal hel en verdoemenis is en dat deze verandering juist nieuwe kansen biedt.

Privacywet-2018-906438-edited.jpeg

Wat mag niet meer?
De privacy van een lead (maar ook die van bestaande klanten) krijgt vanaf 2018 dezelfde bescherming als van een consument. Dat betekent dat ook al is er toestemming gegeven om een emailadres te gebruiken, er nu extra aanvinkhokjes bijkomen waarin je aangeeft waarvoor dit email adres gebruikt mag worden. Een voorbeeld om dit verder toe te lichten.

Stel dat de lead zich heeft geabonneerd op jouw blog en daarvoor zijn emailadres heeft achtergelaten. Voorheen mocht je dit mailadres ook gebruiken om hem actiemails of nieuwsbrieven te sturen. Dat mag dus nu niet meer. Er moet expliciet toestemming worden gegeven voor het gebruik van het mailadres per specifieke actie. En deze strengere regel geldt niet alleen voor mailadressen maar ook voor telefoonnummers. Het blijft overigens niet bij deze ene nieuwe regel, er worden nog meer zaken aan banden gelegd. Wil je meer weten, kom dan naar onze gratis masterclass.


Hoe gaan we voortaan acquireren?
Een terechte vraag. Want we zijn nu eenmaal gewend aan cold calling en emailcampagnes. Moeten we daar dan nu helemaal mee gaan stoppen? Nee, maar je zal wel moeten gaan nadenken over andere manieren van verkoop en marketing. Inbound marketing biedt hiervoor de ideale oplossing. 

Wat is inbound ook al weer?
Het marketinglandschap is veranderd omdat de zakelijke klant is veranderd. Het koopproces speelt zich grotendeels online af. Klanten weten heel goed wat ze zoeken en oriënteren zich uitgebreid online. Pas op het allerlaatste moment leggen zij contact met de sales. De inbound marketingmethode speelt hierop in omdat het ervan uitgaat dat klanten zelf online op zoek gaan naar informatie en antwoorden. Deel dus jouw kennis en expertise. Beantwoord mogelijke vragen en deel tips via blogs en via je webpagina’s. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de juiste keywords gebruikt, zodat je goed gevonden wordt in Google. Zet ook slim je social mediakanalen in om je content verder te verspreiden. Laat de klant de verleidingsdans leiden, niet anders om. En wat ook nog een mooie bijkomstigheid is. Inbound marketing kost minder dan de 4% van je omzet zoals bij traditionele marketing het geval is!


Download onze checklist
Veranderen is altijd lastig, maar deze nieuwe privacywetgeving lijkt heftiger dan het in werkelijkheid zal zijn. Zie het niet als een nachtmerrie maar weer een wake-up call. Gewapend met nieuwe kennis over de nieuwe wet en het vizier gericht op de inbound marketing toekomst zal je in 2018 weer met scherp kunnen schieten. 

Download de Checklist

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates