Oude wijsheden voor nieuwe inbound marketing

Klaas Klunder
22 mei 2015

Cover-1

Als freelance docent bij NCOI stel ik wel eens de volgende vraag: ”Wie vindt het leuk een telemarketeer tijdens het avondeten aan de telefoon te krijgen? Of, wie leest graag SPAM mail over Viagra aanbiedingen? Niemand die zijn hand op steekt. Maar als ik vraag wie wel eens vanuit zijn eigen bedrijf aan coldcalling doet. Of random e-mails verstuurt met verkoop aanbiedingen, durft slechts een enkeling een vinger op te steken. De meerderheid van de klas kijkt beschamend naar zijn voeten. 

En het kan nog erger! Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het imago van de marketeer niet al te best is. Bekende advocaten en beurshandelaren die veroordeeld zijn voor hun oplichtingspraktijken waren populairder dan de marketeer! Alleen de tweedehands autoverkoper kon op een lagere plek rekenen. Ik denk dat het in Nederland niet veel anders zal zijn. Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe marketing benadering? Om oude wijsheden toe te passen op nieuwe marketing?

Wijsheid 1: behandel je klanten alsof het je eigen vrienden zijn

Toen de bankencrisis enkele jaren geleden begon, kwamen er wijze mannen bij elkaar om te bespreken hoe de crisis moest worden opgelost. En wat bleek? De klant moest weer centraal staan. Wat een open deur! Dat kan elke eerstejaars student commerciële economie je ook vertellen! Maar als je echt je klant centraal stelt, dan doe je volgens mij geen dingen met die klant die je zelf ook niet zou willen. Dan val je hem niet lastig, maar help je hem. Dan behandel je die klant zoals je zelf ook graag behandeld wilt worden.

Wijsheid 2: Het is beter om te geven dan te nemen

En de klant van nu wil geen marketing. Klanten willen geholpen worden op een manier die bij hen past. Als ze oprecht op zoek zijn naar informatie, willen ze geen verkooppraat maar zinvolle, eerlijke informatie waarmee ze iets kunnen. Bovendien hebben we niet genoeg tijd genomen om te bouwen op het fundament van één simpele waarheid: mensen doen zaken met mensen. Mensen onthouden niet je verkoopverhaal; ze onthouden de ontmoeting. Ze onthouden niet de marketing. Ze waarderen het als je niet iets wilt verkopen, maar in plaats daarvan laat merken dat je ze begrijpt. Dus kijk eens verder dan de cijfers. Vergeet even de functies van jouw product. Dit betekent dat je als organisatie bereid moet zijn om te geven in plaats van de focus te leggen op het nemen.

Dus laten we als marketeers een nieuwe weg inslaan waarin we onszelf uitdagen om een organisatie te bouwen die mensen sociaal en sympathiek vinden. Waarom? Omdat we weten dat als wij op deze manier zaken doen, wij bijzonder zullen worden. Dan worden we als bedrijf namelijk weer menselijk! Inbound Marketing is de term die deze vorm van marketing tot kunst heeft verheven.

Heb je interesse in meer informatie over Inbound Marketing kijk dan eens op onze website voor gratis ebooks over diverse aspecten om dit in praktijk te brengen. En mocht je op zoek zijn naar inspiratie over marketing tijdens je vakantie dan weet ik nog een goed boek. Het enige marketing boek in de vorm van een roman wat inmiddels door vele mensen op managementboek en bol.com van harte wordt aanbevolen. De trailer van De Marketing Monnik kun je hier bekijken.

Meer informatie

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates