Ontdek de ultieme online marketingbundel voor MKB

Klaas Klunder
12 november 2019

Niet elke onderneming heeft diepe zakken. Als mkb’er moet je slim omgaan met een vaak beperkt marketingbudget. En dat kan nu, want in tegenstelling tot de traditionele marketingmethodes, zijn met inbound marketing snel bedrijfsresultaten te boeken, monitoren, meten en bij te stellen.

Adventurous female at the Grand Canyon holding a mapGeen ‘nattevingerwerk’ meer, maar de focus leggen op concrete en meetbare doelen en die bereiken met data gedreven beslissingen. Er komt immers steeds meer big data vrij waardoor je je marketing kunt personaliseren en nog beter kunt inspelen op de wensen en behoeften van je klanten. Klinkt goed, maar hoe doe je dat? In onze ultieme bundel leren we je de grondbeginselen van online marketing.

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is the next big step binnen online marketing. Het is de nieuwste manier om beter online gevonden te worden en leads eenvoudiger te converteren naar klanten. Geen traditionele, koude en onpersoonlijke marketing, maar leads die jouw bedrijf en de informatie die jij te bieden hebt zelf online opzoeken. Pull in plaats van push marketing.

Wat is een buyer persona en buyer journey?

Binnen de inbound marketing ga je aan de slag met relevante 1-op-1 communicatie en multi-channel marketing. Hiervoor moet je eerst je meest ideale klant (buyer persona) in beeld brengen en de zoektocht die de prospect aflegt voordat deze klant wordt (buyer journey). De buyer journey heeft niet alleen betrekking op de kanalen die je kiest, maar ook op de inhoud van je boodschap (de content) in elke fase van het proces. Door deze klantreis gedetailleerd in kaart te brengen kun je hier met je communicatie beter op inhaken en zo meer leads scoren.

Wat is content marketing?

Met de groeiende populariteit van inbound marketing ontstaat ook enige verwarring.  Is het nou een synoniem voor content marketing? Wat is eigenlijk het verschil? Met content marketing bouw je aan vertrouwen, aan een relatie. Inbound marketing is gericht op conversie: je wilt de sterke relatie gebruiken om iets te verkopen. Content marketing is dus eigenlijk een onderdeel van inbound marketing en de motor van de leadmachine.

Wat is e-mail marketing?

Hoewel onze inbox zowat ontploft van alle e-mails, blijft e-mailmarketing een cruciaal onderdeel. E-mailmarketing is wel een andere sport geworden. De ontvanger zit aan het stuur en niet langer het bedrijf dat de mails uitstuurt. Dit beaamt ook Bart Vossen, expert op het gebied van e-mailmarketing. “We zien de laatste jaren een heel erg duidelijke verschuiving: van het single shot naar het zo gericht en zo relevant mogelijk mailen. Hoe groter de volumes, hoe slechter de resultaten. De oplossing ligt voor de hand: voor e-mailmarketing is less is more leidraad nummer één. Minder mails, maar betere mails. “Relevante mails”, benadrukt Vossen. “Mails met de juiste boodschap, naar de juiste persoon, op het juiste moment.

AVG wat moet ik ermee?

In het verlengde ligt de nieuwe privacywetgeving die de doodsteek leek voor e-mailmarketing. Frankwatching rapporteert dat de nieuwe AVG wet marketeers dwingt hun e-mailstrategieën te herzien. Het klopt dat voldoen aan de nieuwe regelgeving niet eenvoudig is en tijd en investeringen vergt. Toch heeft de nieuwe verordening niet de fatale impact die velen zo vreesden. De gevolgen vallen zelfs reuze mee. Volgens recent onderzoek zag 60 % van de organisaties die hun strategieën hebben aangepast aan de AVG, zijn e-mailadressenlijst met nog geen 10 % slinken. Bij bijna 20 % bleef de adressenlijst zelfs ongewijzigd. Frankwatching concludeert in het artikel dat door alleen e-mails te sturen naar echt geïnteresseerde prospects en klanten die hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven, besparen marketeers niet alleen tijd en middelen, maar stijgen ook de conversie- en verkooppercentages.

Download de bundel

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates