Online marketing: Zelf doen of uitbesteden met leadgarantie?

Klaas Klunder
24 februari 2020

Er zijn duizenden vacatures voor een online marketeer. Maar wat is de online marketeer? Hij/zij moet een strategie kunnen ontwikkelen en deze omzetten in concrete resultaten. Daarbij is expertise nodig van techniek, content, SEO, SEA, Social etc. Het basisboek online marketing onderscheidt maar liefst 30 online marketing rollen!

Dit is verdeeld in 3 verschillende fases:

 1. Initiatie fase
 2. Ontwikkelingsfase
 3. Beheer/Optimalisatie fase

De initiatie fase

Dit is de eerste fase waarin vooral de volgende rollen een belangrijke rol spelen:

Online strateeg
Hoe kun je jouw merk het beste online presenteren en via welke kanalen

Social Media marketeer
Welke social mediakanalen zijn het beste

Project Manager
Is verantwoordelijk voor het project, het budget, planning en de kwaliteit

De ontwikkelingsfase

Na de initiatie moet de campagne verder ontwikkeld worden. Denk daarbij aan:

Grafisch ontwerper
Ontwerpt de visuele presentatie van de website, landing pagina’s content etc.

Copywriter
Schrijft de online teksten rekening houdend met SEO en optimale conversie

Front end developer
Zorgt voor de presentatie van de data in de browser

Back end developer
Koppelt de front end met servers en databases

De beheer/optimalisatie fase

Nadat de campagne live is gegaan is het belangrijk dit continu te optimaliseren. Daarbij zijn bijvoorbeeld de volgende rollen van belang:

SEO-specialist
Optimaliseert voor organische zoekresultaten in de zoekmachines

SEA-marketeer
Verantwoordelijk voor het optimaliseren van de betaalde campagnes in zoekmachines

Social Media marketeer
Verantwoordelijk voor community management en betaalde advertenties op social mediakanalen

Email marketeer
Verantwoordelijk voor de online direct marketing voor verdere opvolging van bijvoorbeeld nieuwe contacten.

Natuurlijk kunnen bepaalde functies gecombineerd worden in 1 persoon. Je hoeft echt geen online marketingafdeling van 30 mensen te hebben. Maar een aantal disciplines moeten er toch minstens aanwezig zijn in de organisatie denk daarbij aan:

 1. Marketingstrategie
 2. Content marketing expertise
 3. Project Management
 4. Grafisch ontwerp
 5. Technisch specialist
 6. E-mail marketing expertise
 7. SEO-specialist
 8. Online advertising kennis
 9. Social Media expertise

Zelf doen of uitbesteden van online marketing

Zelf doen of uitbesteden?

Welke overwegingen spelen een rol bij het zelf opzetten van een online marketingafdeling of het uitbesteden aan een extern bureau. Vergeet daarbij niet dat er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt wordt van Marketing Automation Software zoals HubSpot. Hiermee kunnen vele taken geautomatiseerd worden wat een grote impact kan hebben op het benodigde aantal mensen en kosten.

Vaak spelen de volgende vier criteria hierbij een rol:

 1. Expertise
 2. Strategie
 3. Flexibiliteit
 4. Kosten vs. opbrengsten

Expertise

Zoals eerder beschreven zijn er 30 online marketing rollen te onderscheiden. Ik heb het daarna nog teruggebracht naar 9 maar dan nog. Is al deze expertise aanwezig in de organisatie? En bedenk dat een bureau dit vak de hele dag uitoefent bij veel verschillende klanten. Bij het intern organiseren van de online marketing blijkt het veel lastiger te zijn alle ontwikkelingen in de online marketing bij te houden. Daarnaast is de accountability groter bij het uitbesteden aan een extern bureau.

Strategie

Sommige organisaties gaan in hun businessmodel juist ervan uit zoveel mogelijk extern te laten doen zodat zij zelf de focus kunnen houden op hun eigen kerntaken. Anderen kiezen er juist voor zoveel mogelijk intern te houden. In dit geval bepaalt dus de bedrijfsstrategie of uitbesteden een optie is of niet.

Flexibiliteit

De benodigde aantal uren is niet precies over het jaar verdeeld. Campagnes hebben soms pieken en dalen. De bezetting kan niet eenvoudig meebewegen als alles met eigen medewerkers wordt gedaan. Ondanks de Wet Arbeid in Balans (WAB) is het nog steeds makkelijker een externe bureau relatie te beëindigen dan een eigen medewerker te ontslaan. Uitbesteden vergroot dus de flexibiliteit van de organisatie.

Kosten versus opbrengsten

Het uurtarief bij uitbesteding ligt vaak hoger dan bij interne mensen. Maar vergeet niet de werkgeverslasten, huisvesting en secundaire arbeidsvoorwaarden. Als alles eerlijk op een rijtje wordt ben je vaak goedkoper uit. Terwijl een extern bureau wel vaak een hogere kwaliteit kan leveren waardoor de prijs/kwaliteit beter kan zijn bij uitbesteden. Helemaal als zoals bij Marketing Penguin er een lead garantie wordt afgegeven. Dat is een garantie die de eigen medewerkers niet gauw zullen geven.

Uiteindelijk moet het niet gaan om wat het goedkoopste is. Het moet gaan over het ambitieniveau. Welke doelstelling moeten worden behaald en op welke termijn? En welke disciplines zijn hiervoor nodig tegen welk budget?

Kortom kun jij het online marketing schaap met de 5 poten vinden en betalen?

Om goed te kunnen beoordelen welke variant het beste bij jouw organisatie past, hebben we een tabel gemaakt met daarin de verschillende expertises die je hiervoor in huis moet hebben en de kosten die ermee gemoeid gaan. Ik denk dat je verbaast zal zijn wat er gebeurt als je voor het schaap met 5 poten gaat in de vorm van een marketing penguin!

Zelf doen of uitbesteden?

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates