Masterclass: inbound marketing voor 2017

Klaas Klunder
7 oktober 2016

Blogs_Penguin_Academy.png

Ieder jaar publiceert HubSpot het onderzoeksrapport ’State of Inbound’ over de prioriteiten, uitdagingen en strategieën van marketeers. Voor haar lijvige document ’State of Inbound 2016’ ondervroeg HubSpot duizenden professionals uit meer dan 150 landen. In deze blog bespreek ik wat volgens HubSpot de grootste marketinguitdaging voor 2017 is: hoe krijg ik meer website bezoekers en leads?


Website traffic en lead generatie

De tijd dat je nog een website kon maken met leuke plaatjes, een paar zoekwoorden op de juiste plekken en toch hoog in de lijst met zoekresultaten terecht kwam, is helaas voorbij. Het is tegenwoordig een stuk lastiger om op de eerste pagina van Google te komen en te blijven. Voor de bezoeker is dit een prettige ontwikkeling, omdat Google bij een zoekterm de meest relevante informatie voor jou selecteert. Deze relevantie wordt medebepaald door de ‘versheid’ van de website. Staat hier onjuiste informatie op (zoals contactpersonen die er niet meer werken), werken links niet (meer), verdwaal je op de site en wordt er geen nieuwe content meer toegevoegd, dan gaat Google liever een deurtje verder. Dat zou jij als bezoeker toch ook doen?


Welke stappen moet je wel (en niet) nemen?

Wat je vooral niet moet doen, is voor Google schrijven. Ben jij een ‘keyword-stuffer’ of haal je andere trucjes uit, dan val je al snel door de mand. Keyword stuffing betekent letterlijk: het volproppen van teksten met relevante zoekwoorden (keywords). Vroeger werkte deze manier om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google prima. Maar zoekmachines zijn nu een stuk slimmer en zien dat keyword stuffing ten koste gaat van de leesbaarheid van de teksten. Dat wil niet zeggen dat zoekwoorden er helemaal niet meer toe doen, maar dat er nu gewoon meer waarde wordt gehecht aan de ervaring die de bezoeker krijgt als hij de tekst leest.


Relevante content voor jouw buyer persona

En die ervaring wordt bepaald door de mate waarin de content aansluit bij de buyer persona. Bied daarom oplossingen aan voor de vraagstukken waarmee ze zitten. Help ze met kopen in plaats van verkopen. Pull in plaats van push. Niet alleen de kwaliteit van de content is van belang, ook de vorm waarin je dit aanbiedt. Geef jij onderzoeksresultaten op de website bijvoorbeeld weer in een lijvig rapport, een factsheet of in een mooie infographic? De vraag die je hier moet stellen is, welke vorm zal jouw buyer persona beter ‘çonsumeren’? Ook zijn er duidelijke verschuivingen in wat we vandaag de dag willen lezen of zien. Als we nog eens kijken naar het rapport ‘State of inbound’ dan zegt HubSpot dat 43% van de consumenten in de toekomst meer video’s willen zien en 29% wil meer blogposts lezen.


Promoot content op de juiste wijze

Heb je interessante content in de juiste vorm gecreëerd dan moet je het nog gaan promoten. Hoe zorg je ervoor dat jou content ook daadwerkelijk wordt gelezen? Dat is nog niet zo eenvoudig in een wereld waarin we dagelijks met vele honderden boodschappen worden gebombardeerd. Maar ook hier geldt weer dat je uitgangspunt de buyer persona moet zijn en hoe hij of zij op zoek gaat naar informatie. Is dat via fora, Facebook, Twitter, LinkedIngroepen, vakbladen? Promoot jouw content daar waar jouw buyer persona zich begeeft. Zo zal een modemerk meer profijt hebben van Facebook terwijl een b-t-b bedrijf zich meer op LinkedIn zal begeven.


Samenvatting inbound marketing 

Wil je meer weten waar marketing anno 2017 zich naartoe beweegt en hoe inbound marketing je kan helpen om de bovengenoemde uitdagingen aan te gaan, lees dan onze samenvatting van inbound marketing van de masterclass die we in november op ons kantoor organiseerden.

Download de Inbound marketing samenvatting

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates