Laat jij ook grote kansen liggen op LinkedIn?

Klaas Klunder
20 maart 2015

mail_image_preview

Wereldwijd is LinkedIn met ruim 300 miljoen leden een populair social media-platform voor zakelijk gebruik. En elke seconde komen er weer twee leden bij. Volgens LinkedIn Profile Writer bezoekt 35 procent het platform dagelijks en 42 procent houdt de profielpagina regelmatig bij. Gemiddeld spenderen we maandelijks 17 minuten aan LinkedIn. Er wordt ook veel gediscussieerd in LinkedIn-groepen. Er zijn maar liefst 1,5 miljoen groepen en per minuut voeren we 200 gesprekken in een groep. Naast deze professionele gebruikers vinden we er ook steeds vaker bedrijven. Inmiddels hebben al 3 miljoen bedrijven een company page. Hoewel Nederlandse bedrijven LinkedIn steeds serieuzer nemen, laten ze toch kansen liggen, vooral op het gebied van B2B contentmarketing.

LinkedIn voor bedrijven: 4 miljoen potentiële klanten

Uit de LinkedIn Monitor blijkt dat veel Nederlandse bedrijven (met uitzondering van de grote merken zoals ABN-AMRO) nog nauwelijks gebruik maken van de marketingmogelijkheden van dit platform. Zo heeft 82 procent van de Nederlandse company pages (116.774) minder dan 50 volgers. Ook bericht de LinkedIn Monitor 30 procent van de top-100 adverteerders de company page niet actief inzet terwijl hier je zakelijke klanten zich bevinden. Inmiddels gebruiken ruim 4 miljoen Nederlanders LinkedIn om te netwerken met andere zakelijke gebruikers. Dat deze gebruikers ook potentiële klanten kunnen zijn, daar zijn de meeste bedrijven zich echter nog steeds niet van bewust. Een meerderheid van de LinkedIn-leden (88 procent, bron: LinkedIn) geeft aan geïnteresseerd te zijn in het volgen van een company page.

Inzet voor HR is populair

LinkedIn wordt voornamelijk ingezet voor recruitment doeleinden (56%). Ze gebruiken de career-tab om vacatures te plaatsen om zo potentiële kandidaten te bereiken. Daarom wordt deze company page vaak beheerd door de HR-afdeling en niet zozeer Marketing. Deze afdeling zou zich meer richten op Facebook en Twitter. Dat zien we ook terug in de cijfers.

Inzet voor marketing blijft achter

Slechts 26 procent zet LinkedIn (minimaal) in voor marketing-doeleinden. Een gemiste kans! Het sluit ook naadloos aan bij de inbound marketinggedachte. HubSpot geeft aan dat 60 procent van het besluitvormingsproces al is doorlopen voordat potentiële klanten contact opnemen met een organisatie. Mensen oriënteren zich online en zijn via allerlei social media op zoek naar informatie over producten en diensten. Content die via deze platformen wordt verspreid, is dus van invloed op het beeld dat mensen vormen over je organisatie en je aanbod (product of dienst). Volg de inbound gedachte en deel je kennis over de laatste ontwikkelingen en trends in jouw branche en vraag je volgers met welke problemen zij zitten om daarna hen een oplossing aan te reiken. Wil je in de consideration stage niet afvallen, dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je organisatie een goede company page heeft. Mocht je zijn aangespoord om binnenkort te starten met een company page of wellicht je bestaande company page een make-over te geven? Kijk dan eens naar onze verzameling van zeven LinkedIn pages die hun succes al hebben bewezen.

A Visual Guide To Creating The Perfect LinkedIn Company Page

Meld je aan voor blog updates