Hoe optimaliseer je content voor de 5 belangrijkste sociale netwerken?

24 juli 2015

hoe-optimaliseer-je-content-voor-social-mediaBen jij actief op social media? Weet jij welk platform het meest geschikt is om jouw content te delen? Het is namelijk niet een ‘one-size-fits-all’ activiteit. In deze blog laten we zien waar en hoe je het beste content kunt delen op de vijf belangrijkste sociale netwerken van dit moment.

  1. Korte berichten op Twitter

Op Twitter kun je een bericht delen in 140 tekens (inclusief spaties). Dit dwingt je om ‘to-the point’ te komen. Probeer daarom je content zoveel mogelijk samen te vatten in een korte zin. Wil je bijvoorbeeld een interessant onderzoek tweeten, geef dan de belangrijkste conclusie uit het onderzoek als trigger. Twitter wordt ook vaak gebruikt als een nieuwsstroom met links naar de oorspronkelijke bron. Het is een handige manier voor organisaties om volgers te attenderen op nieuwe ontwikkelingen en via een link te verwijzen naar de plek waar die informatie verder uitgediept wordt; bijvoorbeeld een blogpost of Facebookbericht.

  1. Storytelling op Facebook

Facebook wordt steeds vaker voor zakelijke ( met name b2c) doeleinden gebruikt. Hier is het verstandig om de tone-of-voice vooral luchtig te houden, anders haakt men snel af. In tegenstelling tot Twitter ben je op Facebook niet gebonden aan 140 tekens.  Dit geeft al aan dat een boodschap op Twitter eigenlijk niet een-twee-drie te vertalen is naar Facebook. Voor uitgebreide berichtgeving is een Facebookbericht beter op zijn plaats dan een tweet.

  1. Vak discussies op LinkedIn

LinkedIn is vooral een netwerksite en steeds vaker ook een recruitmentsite. Het is de plek waar vakgenoten elkaar ontmoeten om informatie uit te wisselen. Het is een professioneel platform dus let op dat je content ook aansluit bij de branche waar je voor schrijft. En omdat er op LinkedIn vaak discussies worden gevoerd, spreekt het voor zich dat je post ook het liefst een discussie moet uitlokken. Je lezers voelen ze zich direct betrokken.

  1. Beeldmateriaal op Google+

Vergeleken met Twitter en Facebook is Google+ nog relatief nieuw. Een van de belangrijkste verschillen tussen Facebook en Google + is dat Facebook er van uit gaat dat iedereen je vriend is, ongeacht de status van de persoon. In real life is dat natuurlijk niet het geval. Met je connecties op Google+ kun je updates, foto’s, video’s, links, locaties en berichten delen. Daarnaast is het mogelijk te chatten in een groep of individueel en zijn vrienden in te delen in cirkels. Hoewel het dus veel weg heeft van andere sociale platformen, moet je hier niet dezelfde tactieken toepassen. De aantrekkingskracht van Google+ is het plaatsen van beeldmateriaal. Kleed je content dus aan met complementair beeldmateriaal of gebruik een beeld dat meer zegt dan 1000 woorden. Gebruik ook eens cartoons of infographics als je een complex verhaal wilt vertellen.

  1. Gebruik hashtags op Instagram

Instagram is een van de minder bekende sociale media. Toch kent het netwerk in Nederland al zo’n 700.000 gebruikers. Ook wordt het netwerk door steeds meer bedrijven gebruikt. Op Instagram vind je foto’s en video’s en hashtags. Als je content wilt delen via Instagram maak dan slim gebruik van deze hastags zodat je makkelijk gevonden wordt. Gebruik bestaande of hashtags die je zelf creëert .

Conclusie

Als je content wilt delen via verschillende sociale media kanalen, maak er dan geen eenheidsworst van. Je krijgt meer interactie  en bereik als je de content op maat maakt. Elk platform heeft zijn eigen tone of voice en focust op verschillende aspecten van ’sharing’. Sommige netwerken waarderen korte en krachtige berichten, terwijl andere netwerken meer leunen op beeld en een verhaal.

SOCIAL PROSPECTING WORKBOOK  HOW TO USE SOCIAL MEDIA TO FIND NEW LEADS

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates