Marketing-Pernguin-logo.jpg

 

 

Flipping brilliant marketing is social and sympathetic!

Like Marketing Penguin on Facebook Follow us on Linkedin follow us on twitter 
 English-US-UK-Marketing-Penguin-Website  Dutch-Netherlands-Marketing-Penguin-website

Hoe kom je door de marketing jungle in de toekomst?

Geschreven door Klaas Klunder op: 16 mei 2017

Vind mij op:

Een militaire patrouille is verdwaald in de jungle en hakt zich een weg door de begroeiing. Enigszins onzeker besluit de commandant in een boom te klimmen om zijn positie te bepalen. In de top concludeert hij dat zij helemaal verkeerd zitten.

‘Wrong jungle!’, roept hij naar zijn manschappen, waarna het peloton als één man terug schreeuwt: ‘Shut up, we’re making progress!’. 

Onzekerheid

We leven in onzekere tijden. Belangrijk dus om je af te vragen of jij nog wel in de goede marketing jungle bezig bent. Reden voor marktleider in marketing automation software HubSpot om recent een wereldwijd onderzoek te doen naar de stand van Inbound Marketing. Dit jaar reageerden 6.400 professionals uit 141 landen. Op de vraag naar mogelijke disruptors voor de toekomst werden de wereldwijde politieke ontwikkelingen als Brexit en de nieuwe US-regering aangehaald.

Marketing_Jungle.jpeg

Waar zit je doelgroep?

In het verleden zagen we een verschuiving van marketing via email en de eigen website naar marketing via een verscheidenheid aan social mediakanalen en content platforms. Bedrijven moeten daarom steeds weer opnieuw onderzoeken hoe zij met hun doelgroep het beste kunnen communiceren en de effectiviteit daarvan te meten.

Respondenten uit het onderzoek geven aan dat een eigen website en blog niet langer genoeg is om de aandacht te trekken van hun kopers. Ook is de verkoper steeds vaker niet meer de persoon waarmee hij contact opneemt om een zakelijke aankoop te doen. Dit zijn fundamentele veranderingen. Hoe gaat u hier mee om? Hakt u nog in de juiste jungle?

Marketing is digital

Een van de respondenten schreef, “De wijze waarop we nieuwe klanten werven en bereiken verandert voortdurend en wordt steeds nauwkeuriger.  Het zal traditionele marketing definitief gaan veranderen.”

 “Online is mainstream, dus moeten we niet vragen naar ‘digital’ marketeers maar gewoon naar ‘marketeers.”

Video sterk in opkomst

Video wordt als grootste verandering genoemd door de respondenten. Velen zien video als een fantastisch kanaal om een betere connectie tot stand te brengen met de prospecten.

 

 “Wij reageren op de wens om online te leren via video in plaats van face to face.” 

 

Wordt marketing science fiction?

Artificial intelligence, augmented reality, en virtual reality zijn allemaal buzzwords in de technologie en marketing community. Respondenten zijn het er allemaal mee eens dat dit een grote impact zal hebben. Echter, er zijn nog weinig voorbeelden van te vinden die dit kunnen onderbouwen.

“Ik denk dat virtual reality een grote verandering te weeg zal brengen in digital marketing en tevens een grote kans is voor sales- en marketingleiders.” 

Continue verandering: Social 

Voor sommige marketeers, is social een noodzakelijk kwaad. Miljarden mensen “leven” op deze netwerken. Organisaties moeten dus wel hierin participeren om hun bereik te vergroten. Maar elk jaar is er wel een nieuw algoritme of een nieuwe functionaliteit. Of zelfs een compleet nieuw netwerk in opkomst. Op deze platformen hebben marketeers maar weinig controle. Wat het meten van de ROI van hun inspanningen hierop te verantwoorden, heel lastig maakt. Het is dus niet vreemd dat veel marketeers social als een van de grootste uitdagingen zien.

 

Een van de respondenten gaf de volgende samenvatting: “Ik denk dat je in deze branche altijd klaar moet zijn voor veranderingen in de markt. Zoals de technologie zich ontwikkelt zo zal je ook steeds op zoek moeten gaan naar de beste manier om interactie te hebben met de ideale klant.” 

 

Een andere respondent gaf zijn uitdaging eerlijk toe: “We hebben veel moeite met de vele veranderingen binnen social media. Social kanalen introduceren steeds nieuwe functies. Continu moeten we  onderzoeken en inschatten of deze functionaliteit van belang is voor onze klanten. Moeten we deze functie integreren met onze producten? Het tempo van veranderingen ligt zo hoog dat we het moeilijk kunnen bijhouden.” 

 

“De stijging in het gebruik van apps zoals Messenger en WhatsApp ten koste van het gebruik van email zal mijn werk compleet veranderen.” 

Voorbereiden op verandering

Marketingteams zullen hun aanwezigheid op YouTube en Facebookvideo vergroten. En daarnaast naar manieren zoeken hoe de doelgroepen te bereiken via messaging apps zoals WhatsApp. Snapchat is nog steeds een mysterie voor de meeste bedrijven. 

 

Kortom regelmatig de boom in klimmen en kijken of je nog in de juiste jungle bezig bent is geen overbodige luxe. Het volledige onderzoek is via onderstaande knop beschikbaar. En wil je daar nog eens verder over bomen ben je van harte welkom op ons kantoor in Baarn.

 

soi2017report

Topics: Inbound Marketing