Hoe je online meer leden werft met inbound marketing

Klaas Klunder
16 augustus 2019

Hoe haal je als vakbond nieuwe leden binnen? Het standaard antwoord luidt, door een ledenwervingscampagne. Gewoon lekker kort door de bocht een aanbieding doen met een mooie korting. Bewezen ‘old school’, want daar gaan de aspirant leden voor.

Excited creative business people giving high-five in meeting room at creative office

Toch? Het antwoord is helaas ‘nee’. ‘Old school’ outbound marketing werkt niet meer (zo goed) en ook voor vakbonden geldt dat er een wereld te winnen is met inbound marketing. In dit artikel en in onze download leg ik uit hoe we van de website van de vakbond FNV Zelfstandigen een echte leadmagneet hebben gemaakt.

Probleem: dalend aantal leden vs. groeiend aantal zzp’ers

Bonden worstelen al jaren met de vraag hoe ze moeten omgaan met het dalende aantal leden enerzijds en het groeiende aantal zelfstandigen en flexwerkers anderzijds, zegt Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam in een interview met Trouw. Dat dilemma is zeer urgent, zegt hij. Als de daling van het aantal leden zo doorgaat, staat de teller over dertig jaar op nul, rekende hij uit.

 

“De traditionele manier van ledenwerven voldeed niet meer voor FNV Zelfstandigen. We waren op zoek naar ledenwerving 2.0”

- Marjan van Noort, manager expertise centrum zelfstandigen-

 

Tijd om het tij te keren vonden ze ook bij FNV Zelfstandigen. FNV Zelfstandigen is een sector binnen de vakbond FNV voor zelfstandig ondernemers. Ze behartigen al meer dan 20 jaar succesvol de belangen van zelfstandig professionals in polder en politiek Den Haag. Daarnaast bieden ze hulp en ondersteuning, zoals professioneel advies, gratis cursussen, rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk. 

Oplossing: maak van de website een leadmagneet

Er is dus een enorme vijver om nieuwe leden uit te vissen nu dat het aantal zzp’ers groeit. Van het totaal aantal ondernemers was op 1 januari 2019 1.237.734 zzp'er, aldus het CBS. Ondanks hoog webbezoek werden er maar zeer weinig leden via de website geworven. Online viel dus nog veel winst te behalen. Aan ons is gevraagd om de inbound marketing op zich te nemen en van de website van FNV Zelfstandigen een effectieve leadgenerator te maken.

Buyer persona en buyer journey

De meest kritische succesfactor van inbound marketing is hoe goed je je doelgroep (in dit geval de zzp’er) kent. Probeer hun belangrijkste doelen en meest dringende problemen te begrijpen en oplossingen te bieden zodat je als vakbond gezien wordt als een onmisbare partner voor persoonlijk en professioneel succes. Dus:

  • Wat willen aspirant-leden leren?
  • Wat interesseert hen?
  • Wat zijn hun doelen en ambities?
  • Welke problemen kan de vakbond voor hen oplossen?
  • Wat baart hen zorgen?
  • Waar vinden zzp’ers online informatie?

Wij hebben een combinatie van onderzoeksmethoden gebruikt om deze informatie te verzamelen: Google analytics, enquêtes van leden en niet-leden, individuele gesprekken, focusgroepen, evenals monitoring van sociale media en online communities. Deze informatie is gebruikt om de buyer persona en buyer journey in kaart te brengen.

Content creatie

De volgende stap is om content te vinden of te ontwikkelen die geschikt is voor aspirant-leden in elke fase van de wervingstrechter. Deze content dient een groter doel dan alleen maar potentiële leden naar de ledentrechter van de vakbond te leiden. Als het goed wordt gedaan, kan de inhoud:

  • Toegevoegde waarde leveren aan de producten en diensten van de vakbond
  • Goodwill en toewijding van FNV Zelfstandigen tonen
  • Bevestigen in de hoofden van aspirant-leden, leden en influencers dat de vakbond de enige echte bron is voor zzp- informatie en belangenbehartiging

Leadgeneratie van lead naar lid

Het tij is gekeerd en er komen nieuwe leden binnen via de website. Binnen één jaar is ook het aantal bezoekers gegroeid van 5.500 unieke bezoekers per maand naar 14.032. FNV Zelfstandigen bereikt aspirant-leden, leden, oud-leden en externe belanghebbenden met informatie die voor hen relevant is en op het moment dat zij dat wensen. Daarnaast biedt HubSpot marketing automation inzichten in wie die leads zijn, wat ze doen en hoe je ze kunt verleiden om lid te worden. We maken alles meetbaar zodat de communicatie transparant en inzichtelijk wordt.

 

“Door op campagneniveau te analyseren weten we steeds beter waar onze (aspirant)-leden naar op zoek zijn, zodat we onze dienstverlening hier nog beter op kunnen afstemmen” 

- Marjan van Noort, manager expertise centrum zelfstandigen-

 

Ben je benieuwd welke resultaten we nog meer voor FNV Zelfstandigen hebben gerealiseerd? Wil je bijvoorbeeld weten wat de conversieratio is of hoeveel nieuwe leden ze nu per maand scoren? Download dan ons klantverhaal.

Download het klantverhaal van FNV Zelfstandigen

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates