Privacy compliance in marketing: wat moeten we nou precies doen?

11 augustus 2017

In 2018 treedt de nieuwe Europese privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in werking. Voor elke organisatie die data registreert en of verwerkt heeft deze wet ingrijpende gevolgen. Dus ook voor u als marketeer. Wat verandert er?

Organisaties moeten kunnen aantonen dat zij begrijpen hoe de vereisten van de nieuwe wet ingrijpen op hun verwerkingen van persoonsgegevens. Ook moeten zij de juiste beheersmaatregelen hebben getroffen om compliance te waarborgen. Vergelijkbaar met de governance die we kennen bij financiële verslaglegging van organisaties.

Privacy_compliance.jpeg

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat de implementatie van privacywetgeving binnen organisaties vaak resulteert in (te) algemeen privacy beleid, dat weinig houvast biedt bij de praktijk van marketing. Waar moet u als organisatie nu zoal op letten?

Informeer de mensen in je bestand

Bij het verzamelen van gegevens moeten organisaties in een bij- of onderschrift melden wat zij met de gegevens doen, zeker als deze worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de informatie onderaan de donatiepagina van WNF of bij aanvullende informatie geef je dat in een privacy statement. Het is belangrijk dat het statement eenvoudig toegankelijk is via de website en op alle formulieren staat van landingspages waar gegevens worden gevraagd. Het taalgebruik moet ook een beetje aansluiten bij de gemiddelde doelgroep. Ooit gezien hoe Coolblue dit doet?

Geef marketeers en klantcontactmedewerkers gedegen privacytraining
Het is belangrijk dat marketeers weten welke gegevens zij mogen vragen via welke kanalen en welke gegevens zij vertrouwelijk moeten behandelen. Bewustwording is dan ook de belangrijke eerste stap van een tien stappenplan dat organisaties volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moeten helpen met implementatie van de AVG. Train mensen op privacy, zoals je ze een producttraining geeft. Besteed aandacht aan de omgang met bijzondere of anderszins gevoelige persoonsgegevens, zoals medische gegevens of gegevens over etniciteit en geloof. Oefen ook eens een datalek. In zo’n situatie is het belangrijk dat organisaties communicatiebeslissingen nemen, die de schade kunnen beperken. Communicatie en klantenservice kunnen hier een waardevolle rol spelen. Zorg voor een gratis telefoonnummer en publiceer relevante informatie op het internet.

Gooi eens wat weg

Marketeers en fondsenwervers weten de deleteknop maar mondjesmaat te vinden. Terwijl de wet zegt dat je gegevens mag gebruiken, indien dat nodig is voor het doel. Als dat achter de rug is omdat iemand geen klant meer is, is het niet voldoende om deze persoon op ‘inactief’ te zetten. De gegevens zoals die je bijvoorbeeld puur gebruikt voor e-mails of telemarketing moeten verwijderd of geanonimiseerd worden.

Op het goede spoor met onze checklist

Voor organisaties, die geen privacy specialist in huis hebben, is het onderwerp privacy en de nieuwe wetgeving vaak onduidelijk en ontbreekt het inzicht wat er exact moet gebeuren om in lijn met de nieuwe wetgeving te gaan werken. Zeker ook nu er forse boetes en imagorisico’s aan het onderwerp kleven neemt de belangstelling in privacy compliance toe. Maar de vraag blijft leven: Wat moeten we nou precies doen?

Lees er meer over in onze gratis checklist.


Download de Checklist
Auteur: Jitty van Doodewaerd - DMCC
Jitty van Doodewaerd is compliance auditor bij DMCC Nederland. In deze functie is zij verantwoordelijk voor audits op het gebied van klantcontact en privacy voor opdrachtgevers uit velerlei maatschappelijke sectoren. Van Doodewaerd neemt deel in de Big Data expertgroep van het ministerie van Economische Zaken. Ze was jarenlang verantwoordelijk voor de belangenbehartiging van marketing branchevereniging DDMA en actief in de Legal Affairs Committee van de Federation for European Direct and Interactive Marketing (FEDMA) en de Privacy Commissie van VNO-NCW

Dit artikel verscheen eerder op privacyxpress.eu

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates