5 tips om niet in de spambox te belanden

Klaas Klunder
21 april 2017

Wist jij dat er wereldwijd per seconde 2,4 miljoen e-mails worden verstuurd? En dat het merendeel mails zijn waar jij niet om hebt gevraagd? Gelukkig zijn er filters die ongewenste mail tegenhouden. De keerzijde is dat het voor jou als marketeer steeds lastiger wordt om zakelijke mail te laten aankomen in de inbox van je ontvangers. In deze blog geven wij je namens HubSpot 5 tips om niet in de spambox te belanden.

Email Blog2.png


1. Koop, huur of leen geen adressenbestanden
Voordat je gaat mailen heb je natuurlijk eerst een maillijst nodig. Koop, huur of leen liever geen maillijsten, ook al zijn ze opt-in. Deze personen hebben namelijk niet aan jou toestemming gegeven. Jij hebt geen geschiedenis met hen. Vuistregel is om het eerste contact niet per e-mail te doen, maar per brief toestemming te vragen om te mogen mailen. En mochten je mails niet meer relevant zijn voor de ontvanger, maak het uitschrijven dan makkelijk door een duidelijk vindbare uitschrijflink toe te voegen aan alle mailingen.


2. Zorg voor een geloofwaardig afzendadres
Authenticatie is de eerste controle die mailservers uitvoeren omdat spam niet authentiek is. Spammers gebruiken vaak valse afzendadressen. Verder is het verstandig om een e-mailadres te hanteren dat duidelijk, professioneel en toegankelijk overkomt. Gebruik daarom nooit een ‘no-reply’ e-mailadres.


3. Gebruik niet te veel afbeeldingen
Ook bij een mailing is het gezegde 'een beeld zegt meer dan 1000 woorden' van toepassing. Maar gebruik ook weer niet te veel afbeeldingen. Dat heeft een negatieve invloed op je deliverability. Bestaat de mail voor 95% uit beeld, dan verhoogt de kans aanzienlijk dat de e-mail als spam wordt gezien. Waarom? Omdat spammers hun boodschappen ‘verstoppen’ in het beeld. Inmiddels weten e-mail clients dit ook en wantrouwen mails met veel plaatjes. Deze worden linea recta verwezen naar de spamfolder. Heeft het beeld duidelijk toegevoegde waarde zoals een grafiek of schema, zorg er dan voor dat je in de ALT-tekst omschrijft waar het beeld voor staat.


4. Zorg dat je e-mail mobiel vriendelijk is
E-mails worden steeds vaker geopend en gelezen op een smartphone of tablet. Zorg er dus voor dat jouw e-mail zo geoptimaliseerd is dat het op diverse devices leesbaar is. Kies niet alleen voor een groter lettertype, maar de tekst moet ook passen in het scherm van de mobiel, zodat de ontvanger alleen maar naar beneden hoeft te scrollen. En niet ook nog eens van links naar rechts en terug. Call to actions, doorkliks naar webpagina’s en het menu van de nieuwsbrief moeten in het scherm zichtbaar blijven.


5. Let op je taalgebruik!
Spamfilters worden steeds slimmer. Ze herkennen schuttingtaal, scheldwoorden en commerciële uitingen zoals ‘gratis’ of ‘speciale actie’. Deze mails komen zonder pardon in de spam terecht. Voor je deliverability is het dus verstandig om zorgvuldig je woorden te kiezen.


Conclusie
Het is allang niet meer vanzelfsprekend dat alle verzonden e-mail ook in de inbox terecht komt. Deliverability geeft aan in welke mate jij er in slaagt om de e-mails goed af te leveren. Je wil voorkomen dat jouw zakelijke mail in de spambox terecht komt. Je wil de deliverability optimaliseren. Aan de hand van deze tips kun je ermee aan de slag.

Download de samenvatting

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates