3 redenen waarom je geen email adressen moet kopen

Klaas Klunder
27 januari 2017

Blogs Penguin email.png

Eén van de snelste en vaak goedkoopste manieren om email adressen te verzamelen, is door ze in te kopen of te huren. Maar is dit ook de juiste keuze? Hoewel het voor de korte termijn een quick fix kan zijn, is het voor de lange termijn geen goede strategie. Hier zijn drie redenen waarom je geen email lijsten moet inkopen:


1. Goede emaillijsten zijn niet te koop

Maillijsten die te koop worden aangeboden zijn niet exclusief. Dat wil zeggen dat ook andere bedrijven deze lijsten al eens hebben gebruikt. Bovendien ben je er niet van verzekerd dat jouw aangekochte lijst up to date is waardoor campagnes vaak beneden de maat presteren. Dan hebben we het over:

• lage openratio’s (<10%);
• lage klikfrequentie (<10%);
• hoge bounceratio’s (>20%);
• hoge uitschrijfratio’s (>5%);
• hoge klachtratio’s (>1%).


2. De geadresseerde weet niet wie je bent

Ook al koop je ‘opt in’ lijsten (bij opt-in heeft de eigenaar van een e-mail adres expliciet en aantoonbaar toestemming gegeven voor het ontvangen van een e-mail van een bepaalde mailinglijst) dan betekent dit nog niet dat ze toestemming hebben gegeven om mail van jou te ontvangen. De kans is dus groot dat ze jouw mail markeren als spam.


3. Je deliverability en IP reputatie staan op het spel

En dat heeft gevolgen voor je deliverabilty en IP reputatie. Deliverability of te wel e-mailaflevering is belangrijk aangezien je natuurlijk wil dat je e-mail ook bij de contacten van je mailinglijst aankomt. Als er geen e-mailaflevering is, dan is er geen interactie met de ontvanger en dat betekent kortweg, dat alle moeite voor niets is geweest. Spamfilters kijken ook naar IP-adressen om te beoordelen of er grote kans is op junk. Mail uit de achterwijken van het internet kunnen worden geblokkeerd. Via Return Path’s SenderScore of McAfee’s TrustedSource kun je de (IP) reputatie checken.


Hoe kunnen we wel mailen?

Je zou bijna denken dat we tegen mailen zijn. Het tegendeel is waar. Uit onderzoek van HubSpot blijkt dat we meer dan ooit mailen en dat mensen dat ook van ons verwachten. Alleen de wijze waarop is wel veranderd. We willen niet gespamd worden met informatie die niet voor ons relevant is. En al helemaal niet door bedrijven waar we geen relatie mee hebben. Een alternatief voor email lijsten kopen is database verrijking. Wellicht heb je een klantenbestand waarvan je alleen de fysieke adressen hebt. Er zijn leveranciers die dit bestand kunnen verrijken met relevante email adressen. Maar los daarvan wat moeten we doen?

- Eigen opt-in lijsten
Allereerst een eigen opt-in lijst samenstellen. Dan weet je zeker dat de emailadressen vrijwillig zijn afgegeven door mensen die graag van je bedrijf willen horen. De opbouw van een dergelijke lijst duurt langer, maar betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.

- Relevante content
Stel waardevolle content samen die men in ruil voor hun email adres kan downloaden. Content die aansluit bij de informatiebehoefte van de buyer persona en de buyer journey.

- Campagnes

Als ze eenmaal in je database terecht zijn gekomen, zorg er dan voor dat ze ‘aangelijnd’ blijven door regelmatig relevante content met hen te delen via campagnes. Voeg ook social media sharing buttons toe, zodat de content gedeeld kan worden met derden. Zo boor je een geheel nieuw netwerk aan.

Meld je nu gratis aan!

Dit vind je misschien ook leuk

Meld je aan voor blog updates